School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    Ní rabh sadhbhail uirthi na dhiadidh sin. Caitheamh isteach ar charraigeacha móra an oileáin í go dtearn an fhairrge mhór smioneagar duithe. THug cuid de'n fhuireann imthigheacht duithe agus báitheamh iad. Sabhaladh an beagan a d'fhan ar bórd gur ísligh an fhairrge.
    Tháinig cuid de na cuirp isteach fa traigheanna thír-mór.
    Bhí mórán de mhuinntir tír mór fá'n chladach go h-antrghach ag dreim go bhfuigheadh siad rud éigin le piocadh suas.
    Innistir fa fhear amháin a tháinic fhad le fhear an muintir bháighte. Bhíthear a chuir air gur shanntaí sé péire butais a bhí air. Cibe ar bith nuair a thionntuigh sé an fear báighte, leig sé sin beic as le linn an sáile sceireadh amach as a chorp. Shíl an fear a bhí fa thraigh gur beo a bhí sé agus nuair a chuala sé an bhéic d'imthigh sé inns na fatha fásaí.