School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    Tráigh na mBláin. Tá an tráigh seo ar oilean Guala fosta. Bá ghnathac leo a bheith tarraint éisg isteach ar an tráigh seo fad ó shoin. Nuair a phiocaidh an chuid a bfearr de’n iasg leigfidh na bláin na na broc beag ar siubhal. Thug seo tráigh na mbláin uirthi.
    Oilean Ghuala. Tá dhá ghuala ar an oilean seo maol cnoc ar gach ceann do.
    [Soir]? ó Ghuala tá Uimfinn - an Drom Fionn.
    Eadar Guala agus tír mór tá Innis Sionnaigh.
    Deirtear go dteachaid fear as bárr Ghaoth Dobhair isteach un oileaín seo lá i gcurrach. Nuair a bhí se pilleadh na bhaile caidé a bhí sínte ar an tráigh in aice an churraidh ach sinneach mór. Ar ndoighe shíl an fear go rabh se marbh. Beir sé greim dhá chois deiridh air agus chaith isteach sa churrach é. Nuair a bhuail se port sa bhaile léimigh mo dhuilach, an sionnach amach, agus suas an