School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    a gasur a pilleadh an dara h-uair, níor leig se ar siubhal níos mó é. Ní fhaca an t-athair teine ar bith agus an gasur a theisbean do, ca rabh sí
    Tá cas choill bheag ar an bealach o’n Bhunbeag go stad an bothar iarainn Ghaothdobhair. Bheirtear clochar Mic Neachtáin ar an áit. Tá druim árd do bheanna annseo agus cruinn chasta fás ar na thaobhanna. Deirtear go bfuil an áit seo uacal. Sin go bhfuil comhnuidhe ag an sluagh sidhe ann.
    Ní ghearradh aon duine maide sa choill seo. Ghearr fear stáca bhó ann am agus béigean do chaitheamh amach as an bhoitheach an cheadh oidhche chuir sa isteach é no bhí an bho a bhí ceangailte air ag leimnigh suas ar an bhalla.
    Tháinic an sluagh beag ar uncal de’n fear sedo oidhche amáin san áit seo indhiaidh dhul a sholus. Bhí cuid aca a chaitheamh amach