School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    cuir sí isteach i sál a coise í. Dimigh an cailín uirthí na dhiaidh sin sa uilig. Lean sí lá eile í go dtí an bheinn bhuidhe i Machairegálan agus sháirigh uirthi greim fhagail uirthi. Chuaidh an t-athair ar lorg na gcailleach na diaidh seo agus scaoil sé bean aca. D'fág an bheirt eile Machaire Clochair seal goirid na diaidh sin agus comhnuidhe siad fa'n Fhána Buidhe comhgarach de Ghort i Choirce. Tá an focal buidhe a bainte leis na háiteacha ariamh ó shoin
  2. Innis Cúil. Seo oilean beag ai aice an Chanail, ar thráigh Machaire Clochair. Dubhairt me cheanaféin go rabh cuirp curtha ar an oilean seo. Se baramhail cuid de na h-ughdair gur ó’n fhairrge thainic siad. Ce bith ní rabh eagar [arb]? ar an dóigh a rabh sead curtha. is
    Inis Cúil, Co. Donegal