School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    Sa droch am fad ó shoin, bhí na saighdiuirí Sasanach ag ruagadh na nGaedheal. Lá amhain lean siad sgaifte aca anoir fríd an dumhaigh, go dtáinig siad go dtí Gaoth 'n Choigil. Bhí an lán mara istigh agus marbhadh na Gaedhil uilig acht fear amhain.
    Bhí claidheamh aige. Phill na saighdiuirí agus chuaidh an bhaicle suas go bárr Chnoc Fola. Lean seisean suas iad tamall na dhiaidh sin, agus bhí siad uilig na luighe na gcodladh.
    Buille amháin a bhuail se ar gach fear agus bhain sé na cinn uilig daobhtha. Tá Cnoc Fola ar an chnoc ó shoin.
    Cnoc Fola, Co. Donegal
    Seán Ó Baoighill