School: Doire Beag (roll number 14503)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Sibéal Ní Ghallchobhair

1. Scéal
    Bí fear naomhtha annseo fad ó a raibh Donnchadh Mór air. Ag Samhain i gcomhnaidhe dheánfadh sé suas beatha na bliadhna. Bhí sé bliadhain agus bhí sé tráth amháin goirid. Dubhairt sé an oidhche seo le lucht an toighe go gcaithfeadh siad dul a luighe gan suipeár. Tháinig an neach amuigh i gcúl an dorais agus arsa seisean “A Dhonnchaidh Mhóir an Chroidhe Bhig caith a’ gath is duse dhuit”. Thug Donnchadh ortha an suipeár a dhéanamh agus a chaitheamh, agus bliadhain ó’n am sin ní raibh sé thráth ar bith goirid.
  2. Scéal eile.
    Bhí saghart san pharroiste seo san tsean am. Chuaidh an pobal in (an) a éadan agus cuireadh ar shiubhal é. Chuaidh fear amháin darbh ainm do Mac Aodha níos doimhne ann no an chuid eile le linn an no t-saghairt imtheacht thoisigh Mac Aodha ‘gha chlaoidh ‘sa chaitheamh. Tháinig saghart eile na h-áite. Chuaidh an fear chuige agus