School: Bun an Inbhir (roll number 5166)

Bun an Inbhir, Co. Donegal
Eoghan Mac Pháidín

1. Sgeal
    Bhí gabha í na comhnuide í gCondaí-Dun-na-Gall fadó agus bhí sé pósta ar bean dolbha a bhéadh ag troid le na leas-mháthair i gcomhnuidh. Lá amháin bhí sé na seasamh i ndoras an cearta agus a gualain leis an ursainn nuair a cualaidh sé torman capaill ag teact aníos bealach cúil í gcúl an toige. D’amharc sé tart as caidhé chonnaich sé ach fear beag baoidheach ruadh agus capall leis na rabh (rios) níos mó na madadh. Diarr sé iasacht na teineadh as na sgine ar Magnus an gabha. Tug Magnus céad do iad á beith aige agus cuir sé síos teine maith dó. Annsin tug an fear (leis) ruadh leis an sgian agus cuaidh sé go dtí chloich a bí taobh amuigh de’n doras agus bhí sé ag cur [feabhar]? uirtí go dtí go rabh sí chom géar le rásúr. Annsin gearr sé na cosa de’n capall agus dinn sé isteac faoí’n teineid iad. Séid sé na builig agusn níor bfada gur tarraing sé amach arís iad agus péire úr cruiteacha orta. Annsin cuir sé ar an capall arís iad agus tug sé buidheachas do Mágnus agus dimhtig sé leis. Tamall na diaidh sin tainig an ríg go dtí Magnus agus capall
    AT0753: Christ and the Smith
    Padraig Ua Fearraidhe