School: Bun an Inbhir (roll number 5166)

Bun an Inbhir, Co. Donegal
Eoghan Mac Pháidín

1. Sgeal.
    Bhí seanduine na comhnuidhe í mBun-a-Leaca arbh ainim do Brianuig Sheamus. Bhí sé oidhce amháin agus é ‘na luige san leabaid í d-thataibh an dó dheag nuair a mhóthaig sé torman ag an doras. Deirig se ach ní rab feidhim do ann bhí an doras fosgailte ag fear beag dearg. Sgannruig Brianuig, bhí sé réidh le tuitim nuair a labhair an fear leis agus dubhairt sé, “tabhair leat dó capall agus tabhair anuas mochlach mónadh dúinn”. Ní rabh Brinuig sasta séo a déanamh, ach dimthigh sé san deiread. Ní rabh siad i bfad go bfacaid siad cruach bheag mónadh líon siad ceann amháin dé na fiadhneoigí amach istí “tar anois agus líonfaidh muidh an ceann eile shuas annsin”. Chuaidh siad go dtí (annsin) cruach bheag eile annsin agus líon siad an ceann eile. Phill siad arís go dtí (ab) Abár-a-Cnámha. Bhí teach deas sglátaí í lár na gcriagac ar bruach na fairrge annsin. Diarr an fear air fan iongantach ar bith a déanamh de a dath a bfeichfeadh sé istig. Chuaidh Brianuig isteach agus bhí teach breagh glan ann. Rinnead tae do agus dól sé a sháit de fhíon na Spáine. Nuair a bhí sé ag imteact tug siad
    Pádraig Ua Fearraidhe
    Sighle Níc Pháidin