School: An Tor

An Tor, Co. Donegal
Seán Mac Monagail

1. Scéal fá'n t-sean am
    Sé an dóigh a raibh na daoiní beo i bhfad ó shoin, bhéadh toighthe beaga acu agus an simléar a lár an toighe. Bhéadh an teinidh i lár an urlair agus an t-eallach i gcionn an toighe.
  2. Bhí fear ann uair amháin agus bhí cúig geacha aige. Bhí aige le ghabhail trasna ar dhroichead dheas gloine. Dá salachadh aon cheann acu ar an droichead geobhadh an fear sumans. Ní raibh ní b’fhearr le deanamh aige nó gob gach ceann acu a chuir isteach i dtóin an cheann eile, agus chuir sé a mhéar isteach i dtóin an cheann deiridh.
  3. Bhí fear ann uair amháin agus bhí gé aige. Rugadh an gé uibh óir gach uile lá. Lá amháin dar leis fhéin go mairbhfidh sé an gé agus go mbéadh an t-ór uilig aige fhéin. Marbhadh sé an gé. D’fhoscail sé é agus ní rabh an gé ach cosamhail le gach gé eile.
        1. buildings
    Seosamh Ó Connachain