School: An Tor

An Tor, Co. Donegal
Seán Mac Monagail

1. Bhí fear ann aon uair amháin a dtugadh siad Maol Muire air. Bhí sé na chomhnaidhe i gcaisleán mhór árd. Bhí dhá chloiginn déag ?? aige Lá amháin dubhairt sé leo, "a mhná beaga beaduidhe mhuinntear ?? fhéadann sibhse an teach seo a fhágail, nó tá lá bocht ag ?? bhéith annseo indiú"
    Nuair a bhí na cailíní ag gabhail amach an dorus, caidé cásadh daobhtha acht dhá chapall mhor.Caidhé bhí ann ?? diabhal. D'éirigh Maol Muire amach as na leabaidh agus rinne sé ?? mór eile dó fhéin. Thoisigh na trí caiple agus steall siad na ?? soir agus siar, in éadan na mballaí.Mharbhuigh siad Maol Muire agus thug siad leo go h Ifreann é. Má bhíonn muidne cosamhail le Maol Muire dheánfar an rud céadna linn.
    Padruig 'Ac Baoighill
    Loghan Ó Baoighill
    Male
  2. Bhí fear ann aon uair amháin a dtugadh siad Billí na mBallóg air. Chuir sé leár dulach sn chnoc. Lá amháin chuaidh sé amach agus fuair sé cuid mhór gearrfhiadhacha. Chuir sé isteach i mála iad agus an chead teach feirmeóir a casadh dó bhí [?] déanamh i gcuid. "Leigfidh mé amach iad go bhfeicfidh sibh iad," D'imthigh na fir uilig indiaidh na ngearrfhiadh, agus d'imthigh fe??? mballóg fosta, agus thiomain Billí leis na ballógaí agus an ?? aonach a casadh dó, dhíol sé na ballógaí uilig ach ceann amháin. chuaidh sé isteach ag an bhúistear agus d'iarr sé air ?? agus an craiceann a thabhairt dó" Thug agus d'imthigh sé.