School: An Tor

An Tor, Co. Donegal
Seán Mac Monagail

Chuaidh sé thart ar an teach agus isteach i bpoll na h-eochrach. (Gaoth Mór.)
    beití, beití taobh amuigh de'n chlaidhe, na bain thusa do bheití agus ní bhainfidh beití duit. (Coll Faithche.)
    Tomhais orm tomhais ort caidé an dealg a chuir Brighid sa bhrat. (Súithche.)
    Chuartaigh mé go bhfuair mé é agus nuair a fuair mé é chaith mé ar shiubhal é agus nuair nach bhfuair mé é thug mé liom na bhaile é. (Dealg in dó chois.)
    Tcím é is ní fheicim é, tcím ar chnoc na h-aiteanaighe é. Siubhlann sé an bán agus ní imthigheann sé gan cuideachta. (Bás)
    Caidé an rud a gcaithfidh tú giota a bhaint dó le é dhéanamh fada go leor. (Uaigh.)
    Fear a rinne é ní chaith sé ariamh é, agus an fear a chaith é ní fhacaidh sé ariamh é. (Culaith báis.)
    Rug cearc go leith uibh go leith ina lá go leith, cé mhéid lá a nglacfadh sé cearc amháin sé uibhe a rugaint. (4 lá.)
    Bhí ceig ocht ngallún uisce beatha líonta, agus ceig cúig ngallún follamh, agus ceig trí ngallún follamh. Caithfidh