School: An Tor

An Tor, Co. Donegal
Seán Mac Monagail

1. nach rabh. Chuartuigh sé an teach agus fuar sé (?) as sudha istuith i bpota. Thoisigh sise i bhaint an (?) dó. D'imthigh sé agus chaith sé é amach ar an (?)
  2. (continued from previous page)
    Bhí luchógaí ann aon uair agus bhí siad na gcomhnuidhe faoi an talamh. Bhí an mhathair níos mó ná na luchógaí eile.
    Lá amháin dubhairt ceann de na luchógaí go raibh sí ag dul go dtí an t-siopa. Maith go leór arsa an mháthair agus d'imthigh sí léithe.
    Chuaidh sí giota agus casadh cat mór breac uirthi. Chur an cat ceist oirthi ca rabh sí ag gabhail. Dubhairt an luchóg go rabh sí ag gabhail go dtí an siopa. "Bhal imthigh leat arsa'n cat agus fanochaidh mise annseo go dtiocfaidh tú. Maith go leor arsa'n luchóg.
    D'imthigh sí sí léithe go dtí an siopa agus nuair a tháinig sí ar ais bhí an cat sa n-áit (?chéarna) agus d'imthigh sí léithe go dtí teach na luchóg.
    D'iarr an cat ar an luchóg dhul ar dtús. Nuair a fuar an cat an luchóg (?) píosa, bheir sé greim uirthí agus thug sé leis go dtí cúl claoidhe gur ith sé í.