School: Dún Lúithche (roll number 16423)

Dunlewy, Co. Donegal
Séamas Mac Giollabhrighde

1. Nansaí Ní Mhaolagain
    Bhí seanbhean ann uair amháin agus bhí sí thar céad bliadhain do aois. Nainsí Ni Maolagain an t ainm a bhí uirthí agus bhí trí plainncead aicí agus ní rabh sí le bás fhágail go ngealladh an mac díthe go gcuirfeadh sé na plainncead san comhra. Bhí siad ag éirigh tuirseach léithe agus lá amháin dubhairt an mac léithe go gcuirfead sé uirthí iad nuair a geobhadh sí bás agus ní luaithe a bhí sí ráidte aige nach d éag sí.
    Annsin fuair siad comhra dithe agus cuir siad isteach ann í agus chuir siad na trí phlainncead uirthí agus an lá a bhí siad da cuir bhí sgaifte mór daoine ann ag amharc uirthí da cuir ins an chomhra agus bhí fear amháin ann agus choinnic sé na trí plainncead ag gabháil uirthí agus smaoitigh sé nar dheas na trí plainncead sin a bheith aige fhéin ag a mhnaoi agus ag a théaghlach le cur uirthí ins an gan a bheith na luighe faoi ina mhálaí. Cuireadh Nainsí an lá seo agus nuair tháinig na daoine
    AT1792: The Stingy Parson and the Slaughtered Pig
    Michael Ó Cumhaill