School: Dún Lúithche (roll number 16423)

Dunlewy, Co. Donegal
Séamas Mac Giollabhrighde

Paidí na Máirtín

Paidí na Mhairtín
Bhí fear na comhnuidhe i n-Dún- a - lúithche agus ba ghnáthach leis a bheith ag buachailleacht caorach do fhear anall as Sasain. Am amháin bhí fear na Sasana fá choinne cuid do na caoirigh a thabhairt anonn agus tháinig sé anall fá na gcoinne agus bhí aige le iad a thabhairt amach go Doire agus ní rabh duine ar bith le cuideadh leis agus chuir an fear a bhí da mbuachailleacht a mhac le cuideadh leis.
Ba ghnáthach leis an mhac mártinní a chaitheamh agus Paidí na mártin a bhí mar ainm air agus nuair a chuaidh siad amach go Doire thug fear na Sasana punt do agus d’fhág siad slán ag a céile agus dimthigh Padaí agus chuaidh sé ar loisdín a dteach bheag i nDoire ar feadh na h-oidhche. Nuair a tháinig an oidhche tháinig dha fhear isteach agus thoisigh fear acu ag léigheadh nuaidheachta don mhéid a bhí

Micheal Mac Cumhaill
Meenacung, Co. Donegal