School: Dún Lúithche (roll number 16423)

Dunlewy, Co. Donegal
Séamas Mac Giollabhrighde

1. An chéad comhnuidhe san áit
    Seo mar chualaidh mé Maighred bean Mhic Gaoith as Gleann Toir nfinn ag tracht ar an cheist seo. Cualaidh sise é uadh na daoiní a chuaidh roimpi agus thug sí damsa é mar leanas:
    “ Se an chead duine a tháinig go Dún a Lúithche Seúmas Mac Pháidin. Ba’s na Rosa ioctarach a tháinig siad ó thús.
    Nuair a bhí Séumas tamall i nDún a Lúithche tháinig Sasanach anall dar b’ainm Caiptin Gilbert; agus d’iarr sé cead iasgaireachta ar an loch agus thug Seúmas an chead do.
    Tháinig sé an darna bliadhain agus d’iarr sé teach an bháid le na shlat iasgaireachta a bheith sábhailte ann, agus an bád le é a bheith amuig ag iasgaireacht
    Nuair a phill sé an tríomhadh bliadhain, bhí Séumas agus a bhean ag dul síos go hoileán na Cruite ins na Rossa iochtaraigh leis an geimhreadh a caitheamh ann. D’iarr an Sasanach cead stopadh ins an tseomra mhór agus go gcongbochadh sé teine ann agus go mbeadh sé breag teith ag pilleadh daobhtha aríst. Nuair a phill Séumas ins an tsamhradh ní leigfeadh an caiptín isteach é agus b éigin daobhtha leo síos na cruite aríst. Bhí an áít ag an chauptín dó féin.
    Nuair a bhí seilbh na h-áite aige tamall dhíol sé é le fear dar b’ainm an Ruisealach mór.
    Deirtear gur fear maith a bhí ann, agus go rabh sé féin agus Lord George Hill dlúth-cheangailte le chéile, i scéamannaí
    Séamus Mac Giolla Bhríghde
    Múinteoir