School: Dún Lúithche (roll number 16423)

Dunlewy, Co. Donegal

(6)Mín na bpoll
    (7)Mín na cuinge
    (8)Mín na craoibhe
    Dún a Lúithche
    bheirtear Dún a lúithche ar an cheanntar seo uilig de bhríg go bfuil seacht mbaile eile i n-éinfheacht leis.
    bheirtear Dún Lughbhaidh ar go minic, acht baineann muinntir na háite úsáid ar an ainm Dún a Lúithche,
    Deirtear go rabh dún annseo i n-aimsir na ndálach, agus gurabh é taoiseach dar b'ainm lughbhaigh a chur suas é.
    bféidir gurab é seo an bharamhail cheart acht ní aontuighim leis.
    Ins an chead dul amach: caithfidh duine dearcadh ar chanamhaint na ndaoiní. Saoilim gur seo crúthughagh láidir le ainmneacha áite mhíniughadh.
    Dubhairt mé cheana fhéin, gurab é Dún a Lúithche an focal i mbéal na ndaoiní.
    Sé mo bharmhail féin go dtainig an t-ainm seo uadh luaith no luachra; agus leis sin a dheimhniughadh tchídim go bhfuil páirc abhos faoin an dún a dtabarann na daoiní "páirc na luaithe" uirthi, go dtí an lá indiu.
    Séumas Mac Giolla Bhríghde
    Múinteoir