School: Rann na Feirsde (roll number 15927)

Rann na Feirste, Co. Donegal
Pádraig Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    buatais duit agus cuir ort iad" arsa fear an toighe agus bheirfidh siad go dtí teach mo dhearbhrathara tú, nuair a bhéad tú ag an doras, tionntuigh iad agus tiocfaidh siad chugam-sa arís". "Maith go leor" arsa an buachaill agus d'imthigh sé.
    Lean sé do na buataisí go dtug siad go dtí teach eile é. Annsin thionntuigh séiad agus thainic siad arais. Chuaidh sé isteacht agus chuir ceist ar fhear an toighe an rabh an bhean ghlas annseo. Dubhairt sisean nach rabh. "Cá rabh tú aréir?" ar seisean "Bhí mé ag do dhearbhrathair" arsa an buachaill "agus thug sé buataisí damh a thug annseo mé". "Dá mbeithfeá annseo aréir" ar seiseann "bhí sí annseo". "Ach" ar seisean, "stad mara ná mór comhnnuidhe a deán ach bain caisleán an fhathaigh amach roimh an oidhche agus seo dhuit péire buataisí agus thionntuigh iad nuair a bhéad tú ag an doras". "Maith go leor" arsa mac an iascaire agus d'imthigh sé.
    Bhain sé an caisleán amach roimh an oidhche/ Chuaidh sé go dtí an doras agus d'iarr foscladh agus cé d'fhoscail an doras dó ach an bhean ghlas. Chuir sí céad míle fáilte roimhe agus ar sise "tá mise annseo faoi gheasaibh ag fathach. CAithfidh mé bheith annseo go matbhuigh duine éinteacht an fathach. Tá sé anuas ar dhuine ar bith a bheith fá'n chaisleán ach dhéanfaidh mé daol duit agus thig leat fanacht sa chlúdaigh fhad is bhéas sé istigh." "Maith go leor" arsa an buachaill. Chuaidh an bhean ghlas amach agus spréidh sí...
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    Micí Mac Pháidín