School: Rann na Feirsde (roll number 15927)

Rann na Feirste, Co. Donegal
Pádraig Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    an fear óg go mbéadh sin doiligh a fhagháil. Scaoil sí a brollach agus thaisbeán sí pictúir na luchóige dó. Shnaidhim sé é féin innti agus innti sé a chaoineadh. THug sé leis na bhaile í agus bhí sí aige go bhfuair sí bás.
    Micheal Ó Baoighill (Séan)
    Rann na Feirsde
    Aois 43 bliadhain
    Feirmeoir
  2. ---------------------------
    An Figheadóir agus a Bhean
    Bhí figheadóir ann fad ó shoin. Lá amháin bhí triúr aige ag baint mhónadh. Ar an deich a chlog chuaidh an figheadóir amach a chuideadh leo. Nuair a d'imthigh sé chuaidh an bhean a dh'obair ar an tseol a mbéadh an fear ag figheadóireacht uirthi. Bhris ar an seol agus bhí a fhios aici nach rabh duine ar bith le é innse uirthi ach an gamhain óg a bhí ceanailte thíos i gcionn an toighe. Mharbhuigh sí an gamhain agus chaith sí amach é. Nuair a thainic an figheadóir na bhaile d'innis sí dó caidé a rinn sí. Chuaidh sé a gháiridhe agus dubhairt go rabh sé ag imtheacht go bhfeicfeadh sé an rabh bean ar bith comh h-amaideach léithe.
    D;imthigh sé ach chá dteachaidh sé i bhfad go bhfacaidh sé beirt bhan agus gasúr agus dréimire acu. Bhí an bhó ag na dtaoibh agus iad ag iarraidh an bhó...
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze
    Nuala Ní Dhomhnaill