School: Rann na Feirsde (roll number 15927)

Rann na Feirste, Co. Donegal

Siúd thíos i bpáirc na h-aiteannaighe é,
    Luigheann sé sa driúchta,
    Is ní éirigheann sé gan cuideachta
    (An Bás)
    60. Caidé na trí néithe is uaignigh ar an domhan? Teampall gan sagart, boitheach gan bó, agus fear gan bean
    61. Caidé na trí néithe is bródamhla ar an domhan? Captaoin indiaidh soitheach a thabhairt i dtír i gcuan san gharbhadas; cearc indiaidh ubh a bhreith ar a neid; máthair indiaidh mac óg a bheith aici ó oidhche
    62. Shíos ins an ghleann tá teach ins an teach; tá bocsa ins an bhocsa, tá cupa ins an chupa, tá rud a chaithfeas duine a ól. (Bás)
    63. Cad chuige a n-amharcann bó thar chlaidhe? Cionnus nach dtigléithe amharc gríd an chlaidhe
    64. Goidé an difir atá idir cearc dubh agus cearc bhán? Beireann an chearc dhubh ubh bán agus ní bheireann an chearc bhán ubh dhubh