Scoil: Rann na Feirsde (uimhir rolla 15927)

Rann na Feirste, Co. Donegal
Pádraig Ó Baoighill

bhaile annsin agus níor ghoid sé a dhath an oidhche sin.
    An chead domhnach na dhiaidh sin chuaidh sé ‘un aifrinn. Nuair a chuaidh sé isteach bhí cuid mhór daoine istoigh agus bhí an sagart ag léigheadh an aifrinn. Bhain sé de a chóta agus chaith sé ar ghath gréine é agus d’fhan an cótai thuas. Thainic fear eile isteach agus rinn sé an cleas céadna ach thuit a chóta-san anuas. Nuair a chonnaic an sagart seo bhí iongantas mór air. Scairt sé agus d’iarr sé ar an fhear ar fhan a chóta mór ar an ghath gréine, é fanacht istigh indiaidh an aifrinn ná go rabh gnoithe aige leis.
    Nuair a d’imthigh na daoine indiaidh an aifrinn d’fhan an bacach istigh agus thainic an sagart chuige. Dubhairt sé leis bhacach gur fear iongantach naomhtha a bhí ann agus go gcaithfeadh sé fanacht anois agus cuideadh leisean an creideamh a theagasc. Dubhairt an bacach go rabh aige le aire a thabhairt do na athair agus do na mháthair ach gheall sé dó go rachadh sé chuige nuair a gheobhadh an tsean lánamhain bás.
    Bhog sé leis na bhaile annsin agus é go bréagh sásta. Ní dhearn sé níos mó gaduidheachta agus chuir Dia a sháith aige. Annsin bhí dóigh bhréagh ortha ó’n lá sin go lá a mbáis.
    Séarlus Ó Dubhthaigh
    Anagaire, Co. Donegal