School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Bhí fathach 'n-a chomhnaidhe tall i dTír na Sorcha fad ó shoin, agus tháinic sé anall go hÉirinn. 'Sé an rud a thug anall é, bhí sé ag éisteacht le scealthaí éagsamhaltha fá fhear a bhí i Éirinn ar b'ainm do Fionn. Bhí na daoine ag rádh go raibh Fionn 'n-a throdaidhe thar bárr agus nach dtiocfadh le fear ar bith láimh-an-uachtair a fhághail air. Bhí an fathach seo iongantach maith ag troid fosta, agus duine ar bith a raibh sé ag troid leis fuair sé an bhuaidh air.
    Chuir an fathach scéala chuig Fionn ag inse do go raibh sé ag teacht agus nuair a fuair Fionn an scéala d'innis sé do n-a mhnaoi caidé 'n trioblóid a raibh sé ann. Smaointigh sise sa bhomaite ar chlease.Bhí cliabhán mór sa teach agus an lá a riabh an fathach le teacht, chuir sí Fionn sa chliabhán.
    Nuair a tháinic an fathach 'am toighe chuir sé ceist ar bhean Fhinn cá raibh Fionn agus dubhairt sise go raibh sé amuigh ag seilg. Chuaidh an fathach
    AT1149: Children Desire Ogre's Flesh
    Roisé Ní Ghallchobhair