School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. An Captann agus an Rón
    Bhí bád ag gabhail go Meirioca uair amháin agus nuair a bhí siad giota amach ón chéidh chonnaic an captann rón mór 'na ndiaihd. Ba' mhaith leis an rón a dhíbringhadh sul a bhfeicfeadh na mairnéalaigh é. Chaith sé amach cathair a bhí ar an bhád, shlug an rón an chathaoir ach níor shásuigh sin é.
    Chaith sé amach pigín a bhí ar an bhád; shlug an rón an pigín ach níor shásuigh sin é. Chaith sé amach gabhar a bhí ar bórd aige, shlug an rón an gabhar, ach níor shásuigh sin é. Ní raibh fhios aige annsin caide b'fhearr do a dheanamh. Fá dheireadh chaith sé amach an buachaill aimsire a bhí aige, shlug an rón an buachaill agus bhí sé sásta go breagh annsin. Chuaidh an rón síos faoi an fhairrge agus ní fhacaidh siad é ní ba' mhó.
    Sheol an soitheach leithe go rabh sí thall i Meirioca. Nuair a chuaidh siad
    Eoghan Ó Baoighill