School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. An Cailín Fallsa.
    Bhí bean ann fad ó shoin agus bhí inghean amháin aici. Bhí an inghean iongantach fallsa agus ní dheanfadh sí obair ar bith do n-a máthair. Is minic a bhíodh fearg ar an mháthair leithe.
    Lá amháin bhain sí slat agus bhuail sí go maith í. Thoisigh sí a chaoineadh go hárd agus bhí ann a ceann. Cé bhí ag gabhail thart anns an am ach mac an ríogh ag marcaidheacht ar dhruim capaill. Chualaidh sé an cailín ag caoineadh agus chuir sé ceist ar an mhnaoi caidé bhí cearr leithe. Níor mhaith leis an mháthair droch ainm a thabhairt do'n chailín cionnas nach raibh aici ach í.
    "Tá", ar' sise "ní thig liom tabhairt uirri stad ó obair agus b'éigean do í bhualadh go maith"
    "Ó", arsa mac an ríogh, "sin an seort cailín atá dhith ar mo mháthair. Bhearfaidh mé liom 'n-a bhaile í, agus má bhíonn mo mháthair sásta leithe
    AT0501: The Three Old Women Helpers
    Máire Ní Grianna