School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. An droch leas-mháthair.
    Do chomnaidhe lánamháin óg sa cheanntar seo seal bliadhantach ó shoin agus ní raibh aca ach ach [!] aon ghasúr beag amháin. Nuair a bhí an gasúr bliadhain de aois fuair a mháthair bás agus i gcionn tamaill pós an t-athair bean eile. Bhí an leas-mháthair go hiongantach olc do'n ghasúr; bhí fuath na n-éag aici air.
    Lá amháin nuair a bhí an gasúr seacht mbliadna de aois dar leis an leas-mháthair go gcuirfeadh sí 'un báis é. Níor mhaith leithe fhéin é chur 'un báis ar eagla go bhfeicfeadh an t-athair í. D'imthigh sí an lá seo agus scríobh sí litir do, agus d'iarr air gan an litir a thabhairt do dhuine ar bith ach do'n fhear a raibh a ainm scríobhtha ar chlúdach na litre. 'Sé an rud a bhí sa litir ag iarraidh ar an fhear an gasúr a mharbhughadh nuair a rachadh sé fhad leis.
    Shiubhail an gasúr leis agus nuair a bhí giota fada siubhalta aige, tháinic bean fhad leis
    Síghle Níc Ruaidhrigh