Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. An Bhean Shanntach
    Seal bliadhantach ó shoin do chomhnaidhe fear agus bean ar screaban gharbh chlocach i chois an chladaigh; giota de talamh ghortach aca nach dtug bárr maith ariamh is cuma caidé 'n t-oibriughadh a gheobhadh sé. Bhí siad comh bocht leis a' deoir agus dóigh bheag anasta go leor ortha. Ní raibh de shaothrughadh aca ach an méid airgid a gheobhadh siad ar an iasc a gheobhadh an fear.
    Lá amháin nuair a bhí sé ag iascaireacht fuair sé greim ar iasc choimhthigheach. Thoisigh an t-iasc a chainnt leis agus dubhairt se - "A fhir mhaith leig ar shiubhal mé". Bhí iongantas ar an fhear nuair a chualaidh sé iasc ag cainnt agus dubhairt sé go leigfeadh agus leig. D'imthigh an t-iasc leis go lúthghaireach agus ní raibh sé i bhfad go raibh sé as amharc
    Nuair a tháinic an fear 'n-a bhaile d'innis sé do n-a mhnaoi caidé thárla. Dubhairt sí leis gur cheart do rud
    AT0555: The Fisher and his Wife
    Nóra Ní Dhubhthaigh