School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Seaghan na Luath Buidhe
    Bhí baintreabhach ann fad ó shoin agus ní raibh aici ach aon mhac amháin agus ba' é an t-ainm a bhí air Seaghan, ach bhaist na cómharsanaí Seaghan na luath buidhe air cionnas go raibh sé i gcomhnaidhe 'n-a shuidhe i chois na teineadh agus a ladhara sáithte sa luaith aige.
    Lá amháin bhí a mháthair ag gabhail 'un aonaigh le dúisín stocai fá choinne iad a dhíol agus dubhairt Seaghan go rachadh seisean 'un aonaigh leobhtha, ann a háit. Thug an mháthair do na stocaí agus bhóg sé leis agus an beairtín faoi na ascaill aige.
    Chuaidh Seaghan isteach 'un aonaigh agus bhog leis suas an t-sráid go dtáinic sé go dtí ionad an mhargaidh. Casadh trí fhear uasal air agus chuir siad ceist air caidé a gnoithe 'un aonaigh agus d'innis sé daobhtha go raibh sé ag dúil leis an bheairtín stocaí a bhí faoi na ascaill a dhíol.
    AT1542: The Clever Boy
    Anna Ní Chrosáin