School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    maidín lá-thar-na-bharach. Annsin chuaidh sí fhad leis an fhathach agus d'innis an scéal do agus thug póg do. Rinn an fathach gáire mór agus dubhairt go rachadh a cheann ar an spéice lá-thar-na-bharach ar scor a' bith.
    Tháinic an fear beag ribeach ruadh agus d'iarr sé ar an chlaidheamh na claigne a chathadh de'n fhathach agus chaith sí na cúig claigne de. Fuair sé corda rinn galach de na claigne agus thug leis iad agus chaith faoi leabaidh mhic an ríogh iad.
    Tháinic an cailin isteach chuca go luath ar maidín mar bheadh leomhan ann agus chuir ceist ar mhac an ríogh cá raibh an béal deireannach a phóg sise an oidhche roimh sin.
    "Seo an béal", arsa mac an ríogh a taisbeaint a bhéil fhéin dithe.
    "Nach mé atá marbh agaibh," ars' an fear beag, nach seo iad na béil dheireannacha a phóg tú aréir, agus leoga fhéin is deas iad," ar' seisein ag tarraingt galach na gclaigeann aniar as faoin leabaidh.
    Bhí sí bainte annsin aige agus oidhche amháin nuair a bhí an bheirt 'n-a luighe, thóg sí a dhá
    AT0505: Dead Man as Helper