School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    sean-bhean. Chuir sí fáilte mhór roimh mhac ríogh na hÉireann ann a ainm agus ann a shloinneadh ach níor bheannuigh sí do'n fhear bheag ribeach ruadh ar chor a' bhith. Rinne sí réidh suipear daobhtha agus nuair a bhí an suipear ithte aca d'iarr sí ar mhac an ríogh scéal a innse. Dubhairt an fear beag ribeach ruadh gur ar bhean an toighe an chead scéal a innse.
    "Bhal", ar' sise, "tá seóid bheag agam-sa."
    "Caidé 'n t-seoid í?" ars' an fear beag ribeach ruadh. "Taisbean damh í" ar' seisean.
    Chrom sí siar faoi'n leabaidh agus tharraing sí aniar cathaoir draoidheachta agus nauir a shuidhfeá innti d'imtheochaidh sí áit ar bith a n-iarrfá uirri. Nuair a fuair an fear beag ribeach ruadh an chathaoir d'airr sé ar an chlaidheamh an chlaigeann a chathadh den t-sean-mhnaoi agus chaith.
    "Ó, bo-bo", arsa mac an ríogh, "caidé thug ort sin a dheanamh?"
    "Ó nach cuma", ars' an fear beag, má bhíonn sé de adh orainn a theacht an bealach seo a choidhche araist cuirfidh muid an chlaigeann uirri agus mar
    AT0505: Dead Man as Helper
    Anna Ní Crosain