School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

choillidh agus go n-íosfadh siad í.
    An lá-thar-na-bharach d’iarr an leas-mháthair uirri a ghabhail go dtí an choillidh agus adhmad a chruinniughadh. D’imthigh an cailín leithe agus lean an pisín breac í ‘na coilleadh.
    Nuair a bhí sí tamall ag cruinniughadh an adhmaid chonnaic easóg í agus shiubhal sí go raibh sí fá ghiota de’n chailín. Ach nuair a chonnaic sí an cat d’imthigh sí arais, agus tráthnóna thug an cailín a h-aghaidh ar an baile agus ultach mór adhmaid leithe agus an pisín breac le n-a cois.
    An oidhche sin chuaidh an leas-mháthair chuig Cailleach na gCearc arais agus d’fhiafruigh sí dithe caidé thiocfadh leithe dheanamh leis an ghiorsaigh a chur ‘un báis.
    Smaointigh an chailleach ar feadh tamaill agus annsin d’iarr sí ar an leas-mháthair a ghabhail ‘n-a mhuilinn an lá-thar-na-bharach agus an cailín a bheith leithe. D’iarr sí uirri fhéin fanacht giota ó’n mhuileann.
    Go luath ar maidín lá-thar-na-bharach
    Sorcha Anna Ní Dhomhnaill