School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    lucht coimeadta 'n-a gcodladh ar feadh trí huaire an chluig agus tá siad 'na gcodladh i láthair na huaire seo agus bheirfidh mise do dtí an áit sin thú anois."
    Spréidh sí amach a cuid eiteóg agus d'iarr sí ar an bhuachaill a gabhail ar a druim agus ní raibh siad i bhfad ag gabhail go dtí an áit a raibh na h-ubhlaí. Bhí ballaí móra, árda, timcheall an ubhallghort ach chuaidh an eala thar an bhalla agus d'fágh sí an buachaill istigh anns an áit a raibh na h-ubhlaí le fághail.
    Líon sé an mála leis na hubhlaí, chuaidh ar dhruim an eala agus thug sí slán sábhailte é go dtí an chladach, thug sé buidheachas dithe, d'fhág slán aici, agus siubhail leis ag tarraingt ar an bhaile. Nuair a tháinic sé go dtí an fear a bhí na trí chéad bliadhain, thug sé ubhall do agus d'éirigh sé 'n-a fhear úr, óg. Nuair a tháinic sé go dtí an dara fear, rinn sé an cleas céadna agus thug sé buidheachas do'n bhuachaill. Siubhal sé leis annsin go dtáinic sé go dtí
    Máire Ní Grianna
    Síghle Ní Grianna