School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    bheirt eile sásta le seo. Bhí bealach aca iongantach aimhréidhtigh agus dubhairt an fear óg go rachadh seisean an casan aimhréidhtigh agus go bhfuigfeadh sé an bealach réidhtigh ag an bheirt eile.
    D'imthigh siad leo ar aghaidh agus nuair a bhí giota fada siubhalta ag an fear óg casadh teach do agus bhuail sé isteach ann. Bhí sean-dhuine críón, caithte 'n-a shuidhe sa chlúdaigh agus bhí sé céad bliadhain de aois ma bhí sé bhliadhain. Chuir sé céad míle fáilte roimh mhac ríogh na hÉireann agus d'iarr air suidhe agus a scriste a dheanamh.
    D'fhan sé aige go maidín agus bhí siad ag cainnt agus agus ag comhrádh ar a'cha'n rod ó Neamh go hárainn, agus fá dheireadh chuir an fear óg ceist ar an t-sean-dhuine an raibh fhios aige dadaidh fá na hubhlaí a bhí ann a leithid seo d'áit ná go raibh a athair, an Rí, tinn agus nach ndeanfadh gach ar bith biseach do ach na hubhlaí sin, agus go gcaithfeadh seisean iad a fhághail do.
    Máire Ní Grianna
    Síghle Ní Grianna