School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    gasúr amach a bhuachailleacht. Chuir sé an t-eallach isteach sa choillidh san áit a raibh féar maith aca; chuaidh isteach ‘na chaisleain, chaith de a chuid sean bhratógaí agus chuir air culaidh fáthaigh. D’imthigh sé annsin ‘un stábla, chaith an diallaid ar an bheathadhach bhán, thug amach é, léim ar a druim agus ní dhearn sé stad go raibh sé ag ionad na troda.
    Nuair a sroich sé an cladach bhí inghean an ríogh ceangailte i gcathaoir le slabhraí iarainn. Ní raibh sé i bhfad ag an chladach go dtáinic na tonnaí móra isteach agus bhí an phéist sna sála aca. Scread inghean an ríogh nuair a chonnaic sí an phéist ag teacht ‘un talamh.
    Thoisigh an troid annsin eadar an gasúr agus an phéist. Chaith sé na h-iallacha uirri [ach]? bhris sí iad. Chaith sé an dara h-uair iad ach bhris sí arais iad. Sa deireadh bhí an gasúr ag éirghe ró-thiugh ag an phéist, d’éaluigh sí amach ‘n-a fairrge agus dubhairt go mbéadh
    Pádraic Mac Páidín
    Proinnsias Mac Pháidín