Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag deanamh cróisíní dithe. Bhí claidheamh leithe fosta agus í comh fada le crann ar bith dá raibh ag fás sa choillidh agus comh géar le rasúr. D’iarr sí air a theacht anuas go muirbhfeadh sí é, cionnas go raibh sé ag goid a cuid ubhall agus cionnas gur mharbhuigh sé beirt mhac. Ach chaith seisean anuas na hiallacha uirri agus d’iarr sé ortha í cheangal do’n talamh agus cheangal. Tháinic sé fhéin anuas annsin agus mharbhuigh sé é.
    Dar leis annsin go raibh iomlán aca marbh. Chuaidh sé isteach fríd an choillidh agus chonnaic sé an caislean a b’fhíor dheise dá bhfacaidh súil ariamh. Bhí an caislean deanta de ór. Tar éis an caislean a bhreathnughadh go beacht, thug se cuairt ‘un stábla agus bhí trí beathadhaigh capaill annsin, ceann dubh ceann bán agus ceann gorm.
    Teacht na hoidhche thug sé iarraidh ar a chuid eallaigh, thiomain ‘n-a bhaile iad
    Pádraic Mac Páidín