School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    sin ag coimead rith an ama. Nuair a bhí a chuid deanta aige d’iarr sé ar an ghiorsaigh muscladh. Chuaidh sí isteach agus d’innis sí achan rud dá bhfacaidh sí do’n leas-mháthair.
    Lá tharvna mharach mharbhuigh an leas-mháthair coiligh óga, agus chongbhuigh sí a gcuid fola. Chuir sí an fhuil isteach i mbamhal agus chuaidh sí a luighe. D’fhág sí bamhal na fola taobh thiar dithe sa leabaidh. Annsin d’iarr sí ar bhean de na nigheanacha a ghabhail amach agus iarraidh ar a h-athair a theacht isteach ná go raibh an bás aici-se.
    D’imigh an ghiorsach amach agus d’innis sí do a h-athair go raibh an bás ag a máthair. Nuair a chualaidh an fear seo chaith sé uaidh an spád a raibh sé ag obair leithe agus thug iarraidh ar an teach. Mhothuigh an leas-mháthair é ag teacht agus d’ól sí bolgam de’n fhuil. Nuair a thainic a fear go colbha na leabtha chaith sí amach bolgam na fola. Nuair a chonnaic a fear í ag cur amach na fola saoil sé go raibh an bás aici agus chuir sé
    Pádraic Mac Páidín
    Proinnsias Mac Pháidín