School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Bhí sin ann agus is fada ó bhí. Bhí fear agus bean ann agus ní raibh acu ach aon mhac amháin. Nuair a bhí an gasúr i gcionn a shé mbliadhan fuair a mháthair bás, agus phós a athair bean eile. Bhí fuath na n-éag ag an leas-mháthair ar an ghasúr, mar bhí beirt ingheanach aicinsul mar pósadh ath-uair í.
    Oíche amháin, tháinic tarbh beag deas isteach go bóitheach na mbó agus chongbhuigh siad é. Ba’ é an gasúr a bhéadh ag buachailleacht an eallaighbagus ní thabhairfeadh an leas mháthair leath a sháith le hithe dó mar ba’mhaith leithe a bhás a thabhairt leis an ocras.
    Bhí a fhios ag an tarbh bheag rūn na leas-mháthra agus lá amháin tháinig sé fhad leis an ghasúr agus d’iarr sé air éadach bán agus bosca beag a tharraingtamach as a chluas, agus an t-éadach a
    Pádraic Mac Páidín
    Proinnsias Mac Pháidín