School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

fá mo chuirt anocht”.
    “Ná bí amaideach”, ars’ an bhean suidh síos agus dean do shuipear”.
    Chaith sé a shuipear annsin agus nuair a bhí sé réidh d’iarr sé ar an mhnaoi a mhála óir a thabhairt chuige. Thug, agus ní raibh ann ach e go raibh sí ábalta ‘a iomchar bhí sé go trom sin. “Imthigh tusa leat a luighe anois, agus suidhfidh mise annso go maidín”, ar’ seisean.
    Bhog an bhean leithe i luighe agus d’fhág sí an fathach ‘n-a shuidhe ag an tábla a chunntas a chuid airgid. Ní raibh an fathach i bhfad gur thuit sé ‘n-a chodladh, ach níor thuit an gasúr ‘n-a chodladh. ‘Níor chríonna an cat ná an coimeadaidhé, nuair a fuair sé an fathach ‘n-a chodladh léim sé amach as an phrios, d’árduigh leis mála an airgid agus ghread leis go raibh sé ag bárr an chrainn.
    Nuair a bhí sé ag gabhail síos an crann d’fhoscail sé mála an airgid, mar bhí sé anásta le h-iomchar, agus leig sé de’n óir tuitim síos roimhe. Bhí a mháthair ‘n-a seasamh
    Nóra Ní Dubhthaigh
    Anagaire, Co. Donegal