School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    gasúr arais suas an crann agus chuir sé [Sul mar fhág] air culaidh úr éadaigh *gam a d’fhág sé an baile. Nuair a tháinic sé go dtí an caislean, bhuail sé ar an doras agus foscladh do. Chuir sé ceist ar an mhnaoi a tháinic go dtí an doras an dtiocfadh leithe loistín na h-oidhche a thabhairt do agus dubhairt sí nach dtabhairfeadh. Dubhairt sí go raibh gasúr eile aici cupla oidhche ó shoin, agus gur ghoid sé uibh óir a bhí ag an fhathach agus dá bhfuigheadh sé greim ar an ghasúr sin go n-íosfadh sé é i n-aon ghreim amháin.
    Ach sa deireadh, le plásaidheacht agus béal bán ó’n gasúr thug sé isteach é. Thug suipear maith do agus annsin chuir sí isteach sa phrios i bhfolach é. Ní raibh sé i bhfad sa phrios gur chualaidh sé coiscéimneacha troma an fhathaigh ag tarraingt ar an doras.
    Nuair a tháinic sé ‘un toighe, sheasuigh sé i lár an urláir agus dubhairt, moithighim boladh an Éireannaigh bhreagaigh, bhradaigh fá mo theach agus
    * Sul mar fhág se.
    Nóra Ní Dubhthaigh