Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Annsin thug sé leis iad agus d'fhág se amuigh i gcúl claidhe iad san áit nach dtiocfadh duine ar bith orra.
    Nuair a bhí sé ag pilleadh casadh cat air agus thug sé leis é. Nuair a chuaidh sé giota eile casadh madadh, gandal, coileach, gabhar agus asal do agus thug sé leis iomlán díreach aca.
    Thug sé isteach 'un toighe iad agus chuir sé ceist orra cá raibh siad ag gabhail a luighe an oidhche sin. Dubhairt an cat go raibh seisean ag gabhail a luighe ar bhárr an bhalla bhig. Luigh an madadh i chois na teineadh; an gandal ag taoibh na cruaiche a bhí ós coinne an dorais amach. Luigh an coileach suas ar an fharradh; an gabhar ag bun an urláir; an asal comhgarach dón doras agus luigh Billí é fhéin sa leabaidh.
    'dTráthaibh an mheadhon oidhche smaointigh an fear go bpillfeadh sé 'un toighe go bhfeicfeadh sé ar imthigh an diabhal. Nuair
    AT0130: The Animals in Night Quarters
    AT1525: The Master Thief