School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

le duine ar bith cá h-áit a raibh sé ag gabhail nuair a dhimthigh sé an oidhche roimh sin.
    Bhain sé de a chuid éadaigh agus chuaidh isteach i luighe. Ní raibh sé i bhfad ‘n-a luighe nuair a phreab sé ‘n-a shuidhe arais agus chuir air a chuid éadaigh. Chuir a bhean ceist air cá raibh sé ag gabhail ná caidé ‘n siubhal a bhí faoi” agus d’iarr sé uirri a gnaoithe dheanamh dithe fhéin agus gan baint le gnaoithe duine ar bith eile.
    D’imthigh sé amach agus chuaidh annonn ‘na brághaid ath-uair agus bhí an mhuinntir thall ‘n-a luighe. Scairt sé agus d’iarr an doras a fhoscladh do. D’fhoscail Domhnall an doras, agus chuir sé ceist ar Domhnall óg ar mhothuigh sé a dhath agus dubhairt sé nár mhothuigh. “Ach”, ar seisean, smaointigh mé ar an rása daoine a dtáinic Mac Gadthain de, agus mura gcuiridh muid an clog a bhfolach béidh sí caillte orainn”.
    Thóg siad an clog as faoi’n urlar agus chuir siad i bhfolach i n-áit eile í, agus
    Bríghid Ní Baoighill