School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Máirnéalach a b'é Domhnall Buaidheachta. Bhí sé ag obair ar shoitheach agus tháinic an soitheach sin a raibh sé ag obair uirri, tháinic sí i dtír i mBáighe na nDúnaibh, i gCondae Dhún na nGall.
    Comh luath agus tháinic an soitheach i dtír thréig Domhnall í agus d'imthigh sé leis anoir fríd na Tuatha, Cloich Cheann Fhaolaidh agus Gaoth Dobhair gur bhain sé na Rósa amach.
    Rinn sé comhnaidhe annsin ar bhaile a dtugadh siad an Bhrághaid air agus ghlac sé seilbh ar ghiota beag talaimh ann, ná bhí na faoine fial, fairsing san am agus ní raibh doicheall ar bith ortha roimh Dhomhnall. Cisteanach bheag cionn-tuigheadh a raibh na ballaí deanta de fhóide a raibh sé 'n-a chomhnaidhe innti.
    I gcionn tamaill chuaidh sé siar go Tobar Chaoin agus phós sé bean de 'n-a chineal fhéin mar is gall a bhí ann.
    Oidhche gharbh amháin i ndubhlaidheacht an
    Bríghid Ní Baoighill