School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

go mb’éigean damh a trom fein óir a thabhairt uirri”.
    “Is cuma liom-sa caidé an t-ór a thug tú uirri”, ars’ an captaoin, “ach cuirfidh mise mo shoitheach agus mo losta leath go mbéidh mise ag do mnaoi go maidín má fhanann tusa annso ar bórd.
    Dubhairt an buachaill go gcuirfeadh seisean a theach agus a dhúithche leis nach mbéadh.
    “Bal”, ars’ an captaoin, “fan thusa annso agus rachaidh mise chuig do mhnaoi agus béidh comhartha éighinteacht liom chugat ar maidín le taisbeaint [diuit]? go raibh mé aici ó oidhche”
    D’imthigh an captaoin leis ag tarraingt ar theach na mná seo ach ní raibh fhios aige faoi an aer caidé mar gheobhadh sé an oidhche a chathadh ann a cuideachta leis na gealltaí a bhaint.
    Ach caidé casadh air ach sean-bhean agus í ag caoineadh. Chuir sé ceist uirri caidé bhain dithe agus dubhairt sí leis go raibh báiligh an tíghearna i ndiaidh a bó a thabhairt
    AT0882: The Wager on the Wife's Chastity
    Pádraic Mac Pháidín