School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

na hEireann gur tógadh amach ó na [ghealainn]? inghean Ríogh Chnoc an Óir.
    Ní raibh fhios aige cá raibh sé ‘na shuidhe na n-a sheasamh ná bhí fhios aige nach mbéadh an Rí sásta. Nuair a chuaidh an scéal fhad leis an rígh bhí fearg mhór air agus d’órduigh sé Mac Ríogh na hÉireann a chur ‘un báis. D’iarr Mac an Ríogh ceithre lá dhéag de spás agus má bhí sí ar dhruim an domhain go bhfuigheadh sé í.
    Fuair sé a athchuinge agus d’imthigh sé leis ar a tóraidheacht agus ní dheachaidh sé i bhfad gur casadh leomhan, mac-tíre, colamán, agus fígheadóir air agus iad ag troid fá bheathadhach mharbh. Scannruigh mac an Ríogh rompa ach fríd sin fhéin bhog sé leis.
    Ní dheachaidh sé i bhfad gur scairteadh air. Rinn siad amach eatorra fhéin go dtabhairfeadh siad an beathadhach marbh do le rann eatorra nuair a bhí sé ag sárughadh orra fhéin sin a dheanamh. Phill sé agus roinn sé mar sé é - thug sé an croiceann dó’n mhac-tíre; na cnámha dó’n leomhan, an fheoil do’n cholamámn
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    AT0400: The Man on a Quest for his Lost Wife