School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    Tar éis an fathach a ghabhail i luighe chuaidh inghean Ríogh Chnoc an Oir go dtí tobar na híoc-sláinte agus chuimil sí an íoc-shláinte do mac Ríogh na hÉireann agus d’éirigh sé aníos ‘n-a fear úr óg comh maith agus bhí sé ariamh.
    Chaith siad an oidhche sin go subhailceach pléisiúrdha fá’n chaislean agus nuair a bhí an fathach ag éirghe ar maidín cuireadh mac Ríogh na hÉireann i bhfolach mar rinneadh na laethe roimhe sin, agus nuair a d’imthigh an fathach amach a sheilg dubhairt inghean an ríogh go raibh cead sinbhail aca anois.
    D’imthigh an bheirt leobhtha go dtí cnoc a bhí taobh shuas de’n chaislean. Fá dheireadh tháinic siad go dtí cloch mhór a bhí ar mhullach an chnuic. D’iarr an cailín ar mhac an Ríogh a lámh a chur siar faoi ‘n chloich go bhfeiceadh sé an raibh dhath faoithe. Tharraing sé aniar fideóg bheag mheirgeach, bhearnach.
    “Tabhair damh ann mo láimh í”, ar’ sise. Thug. Shéidh sí an fhideóg agus bhí an scread go géar agus go mb’éigean do mhac Ríogh na
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    AT0400: The Man on a Quest for his Lost Wife