School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Aontaighe :-
    Aonach - Bhaile - na - Carraige :-
    Bíonn aonach i mbaile-na-Carraige ar an ficheadh lá de gach mí. Ní baile mór atá ann acht cros bhealach agus tá dhá theach taibhirne agus siopa ann. Bhí cupla theach tsiopaí ann i bhfad o shoin.
    Tá ponc an eallaigh ar chul Teach Taibhirne agus tá “Yard” ar chul gach teach Taibhirne. Bíonn na caoirigh comhgarach do Teach Taibhirne amháin no sé is comhgaraigh do’n bhealach a dtig muinntir na sléibhte.
    Sul a rinneadh an droichead dearg thiocfhadh na daoine uilig. bealach Bhaile-na-Carraige, no bhí aithghiorra uaidh go dtí na Gleanntaí agus Clochan Liath. Nuair a bhíodh an fhairrge tráighte, bhíodh fearsaid ag dul treasna ar an abhainn ag Baile-na-Carraige. Bí morán badaí ag an chládach agus bhíodh an mhuinntir óga ag seoladh daoine anonn agus (ano) anall ar an fhairrge.
    Fad o shoin bhí fear ar an taobh eile de’n abhainn darbh ainm “Neilín Mór” agus bhí Teach Taibhirne aige.
        1. trade
    Nóra Ní Laodhóg