School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. (continued from previous page)
    at bith de'n uisge fá - choinne obair toighthe. Níl bealach nó casan go dtí an tobar fríd na pairceannaí a csaithtear a dhul. Tá mórán crainn thart fá - dtaobh de.
  2. Tá tobar ar an taobh shiar dhe'n Droichead Dearg i mBaogheallach agus Tobar na Faoileóige an t-anim atá air.
    Bhí sagart sa cheanntar seo am amháin agus bhéadh sé ag urnaighe ag an tobar seo 'ach uile lá. Bhí faoileóg aige agus bhí sé i n-a pheata. Bhéadh sé leis an sagart 'ach uile lá fhad leis an tobar. Fhad is bhéadh an sagart ag guidhe, bhéadh an faoileóg ag eiteal thart os cionn an tobair. Lá amháin nuair a bhí an sagart ag guidhe, bhí an faoileóg i n-a shuidhe ar chrann ag taoibh an tobair. Chualaidh an sagart scread beag agus nuair a d'amharc sé thart ní rabh an faoileóg le feiceál áit ar bith.
    Nóra Ní Laodhóg