School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

Shíl na daoine go mbeadh siad an saidhbhir go deo nuair a bhí na sgadáin ag teacht isteach.
    Thoisigh siad ag troid sa deireadh. Thainic mórán bádaí as árd na ratha agus as Arainn a Iasgaireacht agus níor mhaith le muinntear Traigh - Eanach seo. Thuit siad amach leis na stráinnseóirí agus doirteadh fuil. Ní rabh a dhach le ithe ag na stráinseóirí no ní rabh a dhath le ól aca.
    Tháinig siad go dtí tobar agus bhí bean ann. D’iarr siad deoch uirthe agus ní thabhairfeadh sí daobhtha é. Shuidh sí os cionn an tobair agus ní thiocfadh leobhtha é a fhághail. Chuaidh siad arais ag iasgaireacht agus ní thiocfadh leobhtha ceann ar bith a fhágháil.
        1. catching animals
    Máire Ní Mheallaigh