School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Gráinne Ní Chnáimhsighe a chur síos:
    Tig lucht siubhail thart gach aon lá ins an t-seachtmhaine. Bíonn na daoine céadhna thart gach aon mhí nó da dtigeadh siad gach aon seachtmhain. Bhéadh na daoine ag éirighe tuirseach daobhtha.
    Tá fear beag ag dhul thart agus bíonn sé ag “Dannie Waugh” ins an oidhche, agus ba é “Joe Waugh” an t-ainm a bhí air. Bhí sé ag díol rasúr agus sópa agus mórán rudaí eile.
    Tháinig sé anuas as Ardara. Bíonn sé ag dul thart ar rothair corr uair. Bíonn mála mór ar a dhruim leis. Bíonn an mála ceangailte le córda ag an bhéal.
    Fanann sé oidhche amháin annsin imthigheann sé arís ar feadh seachtmhain fanann sé ina luighe ar chochan ag taobh na teineadh, agus cótaí os a chionn.
    Ceannuigheann siad a gcuid biadh fhéin agus nuair a thig siad go dtí an teach deafheadh [fi]? siad réidh a gcuid féin.
      1. people by social grouping
    Gráinne Ní Chnáimhsighe