School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. (continued from previous page)
    ar an chapall acht thóg an capall a chuid cosa i n-airde sa spéir agus marbh sé an fear bocht agus ón lá sin go dtí an lá indiú níor tugadh ainm ar an áit sin acht "Gleann na Dtaidhbhshí"
  2. Bí fear ann am amháin agus bhí sé ag dul a dh'áirneál agus nuair a bhí sé ag siubhail ar an bhealach mhor chonnaic sé duine ag tarraingt air agus bhí cóta mór bán air. Bhí an eagla air an fhear. Dh'imtigh an taibhse leis isteach s'na beanna móra. Thainig an fear na bhaile. Bhí eagla air go dtiocfaidh taibhse air ina dhiaidh sin.
    Irish
  3. Oidhche amháin bhí triúr gasúr ar shiubhail ag airneal Nuair a bhí siad ag teacht na bhaile. Chonnaic gasúr acu bean ag siubhail roimhe na bhaile agus d'imthigh sí as amharc fuair a mháthair bás coicthigheas in a dhiaidh seo