School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Bhí fear bocht ag dul thart am amháin agus bhí rud mór airgid aige. Chuaidh sé isteach i dteach oidhche amhain agus d.fhan sé ann go maidin. Nuair a d'éirigh na daoine a bhí san teach ar maidin bhí sé marbh. Tháinig lá an torramh agus cuireadh é agus d'fhág sé a cuid airgead i na dhiaidh. Bhí a thaidhbhse le feiceál go minic i ndiaidh a bhás.
    Chuaidh fear an toirghe go dtí an t-sagart agus d'innis sé dó caide mar bhí. Dubhairt an sagart leis uchtach a faghail agus dul 'un cainnte leis.
    D'fiafruigh an fear do cáide bhí da thabhairt annsin agus dubhairt sé gur maith leis a chuid airgid a fhágail aige-san.