School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal a Dó (continued)

Bhí fear ann uair amháin agus lá amháin bhí sé amuigh ag obair agus chuaidh sé isteach sa choill seo. Bhí crainn mhóra ag fás ins an choill agus bhí siad iongantach díreach.

(continued from previous page)
    iongantach díreach. Thoisigh sé a ghearradh na gcrann agus bhí sé tamaill annsin shíl sé go rabh na cruinn uilig a tuitim air a ceann. Scannruigh sé agus d'imthigh sé na bhaile, agus d'innis sé an sgéal dón bhean Dubhairt sí gur áit uasal a bhí ann agus na dhiaidh sin an t-ainm a bheirtear air, "Coill na Sidheógaí.
  2. Scéal

Bhí fear ann uair amháin bhí a chomhairle fhéin aige. Bhéadh sé ar shiubhail ag imirt cardaí gach aon oidhche. Bhí aige le dul fríd gleann mór a rabh crainn ag fás ar gach taobh dé.

Bhí fear ann uair amháin bhí a chomhairle fhéin aige. Bhéadh sé ar shiubhail ag imirt cardaí gach aon oidhche. Bhí aige le dul fríd gleann mór a rabh crainn ag fás ar gach taobh dé. Acht an oidhce seo d'iarr an mháthair air fanacht sa teac dubhairt sí go rabh an bhó tinn ar ghamhain. Acht ní garr dithe a bheith leis b'éigin do imtheacht ag teacht na bhaile do agus gan pinghinn ina phóca cashadh sgaifte daoine air agus conair leobhta, agus gan faoi an conair acht thríur agus d'iarr siad air a dhul faoi'n chonair agus o'n lá sin go dtí an lá indiu
    Padruig Mac Riadaí
    Saor cloiche